Böcker

Mina böcker om Ellen Elg handlar om kvinnoförtryck i världen. Som reporter har jag varit i många länder och upprörts över hur kvinnor och flickor – till och med flickfoster – betraktas som mindre värda. Hur kvinnors sexualitet skrämmer upp makthavare, kyrkor och vanligt folk så att man måste stympa, låsa in och gömma undan halva mänskligheten.

Jag vill berätta om detta så att du som läser mina böcker ska blir lika upprörd som jag är. Det bästa sättet tror jag är att berätta historier - spännande historier som jag hoppas ska engagera och vara svåra att lägga ifrån sig.


Mina huvudpersoner
– läkaren Ellen Elg och de människor hon träffar – är påhittade, men alla historier har en verklighetsbakgrund. Jag gör noggrann research och allt för ofta är verkligheten värre än dikten. Mycket av det jag skriver om hade jag aldrig kunnat hitta på. Det är för brutalt, för upprörande och för orättvist.

Ändå är jag i grunden optimist. Jag tror att livet sakta blir bättre för världens kvinnor och flickor. Och jag är övertygad om att om vi alla lär oss mer om hur världen ser ut, och på olika sätt engagerar oss mot orättvisor och förtryck, kan det gå lite fortare.
Mina böcker är mina bidrag.
Valentin och Ketty färdigt

Ny bok hösten 2023!

Den tredje boken i serien om byn Granträskåsen, och småskollärarinnan Vajlett och postfröken Rut, är nu klar.

Valentin och Ketty
Från någon som vill dig illa

Utgivning mars 2022!

Ett oskyldigt inlägg på en lokal Facebook-sida för Täbybor öppnar sår som aldrig läkt. 

Från någon som vill dig illa
image-210309094520

Läkaren Ellen Elg åker till St Petersburg för att hålla ett föredrag. Där möter hon Masjenka, en svenska på flykt undan en katastrof. 

En rysk Gentleman
Pojken i hiss 54

Nominerad till Årets bästa svenska kriminalroman 2011!

Pojken i hiss 54
image-210309094627

I hallen i lägenheten på Halleragatan sticker Teresas stjärt ut ur gardero­ben. Den har en ny röd kjol på sig. Hon har dragit ut alla familjens skor, inklusive vinterkängorna, för att komma åt matbordets iläggsskiva som står lutad mot garderobens innervägg.

Klockan 21:37
image-210309101007

Det som den gamla cigarettförsäljerskan Lieu har sett, går inte att förklara bort. Kvinnan med sportbagen tar med sig nyfödda barn från sjukhuset och säljer dem till västerländska par.

Kvinnorna på 10:e våningen
image-210309094730

Kali drar sig fram genom att tigga. Hon är 17 år, våldtagen och kastlös, och kämpar för att hålla sitt nyfödda barn vid liv. Amrita har svårt att gå efter den svåra brännskada hon fick då hennes man kastade ett brinnande spritkök på henne.

Den sjätte gudinnan
image-210309101833

I ett dike i Zambia förblöder en 14-årig flicka. I USA dör en domare i Högsta Domstolen under mystiska omständigheter. I en svensk lägenhet möts tre aktivister för att ta emot beskedet om en katastrof.  

80° från Varmvattnet
image-210309101135

Vi har försökt med fri uppfostran. Försökt med sådant som jag har hört att fröken tror på.

Det är sant. Vajlett tror inte på aga. Hon tror inte heller på att följa bibelorden lika slaviskt som barnen i Granträskåsen är vana vid.

Vajlett och Rut
image-210308115143

Den blev så kort, Vajletts och Ruts gnistrande tid tillsammans. Sedan Roger kom måste hemligheten behållas, till varje pris. Annars kan Rut förlora sonen, och Vajlett sitt arbete.

Roger och Rebecka
image-210308115240

Mannen och kvinnan har kört i ilfart genom Sverige. De sladdar upp på färjan i Ystad, sista avgången mot kontinenten.

Sista färjan från Ystad
image-210308115437

Allt kommer att ordna sig. Roger är omtänksam och uppvaktande och har vigt sitt liv åt att hjälpa afrikanska kvinnor ur fattigdom. Han ser på Ellinor med en blick som säger att han vill ha henne, att hon är hans.

Skrik tyst så inte grannarna hör
dokumentet

Dokumentet slog ned som en bomb på Aftonbladets redaktion. Den 8 maj 1978 lades ett kopierat häfte på varje skrivbord och i varje postfack på tidningen. En grupp tjejer hade bestämt sig för att dokumentera sina personliga erfarenheter av supande och tafsande män på arbetsplatsen. De hade träffats i olika grupper och diskuterat, skrivit texter och intervjuat varandra. Så samlade de ihop pengar för att kunn­a trycka upp 400 exemplar och dela ut till alla kollegor.

Dokumentet

Fler titlar av Karin Alfredsson

  • Den man älskar agar man? (Rabén & Sjögren, 1979)
  • Lära hela livet! (1988)
  • Vem älskar en lärare? (1988)
  •  Skolan (1990)
  • Kön bestämmer lön (1990)
  •  Livets fester (1992)
  • Korsdrag i vården (1993) (tillsammans med Gunna Grähs)
  • Ställ till med fest (1995)
  • Det blir aldrig som förr (1998)
  • Varannan herrarnas (2000)