Pojken i hiss 54

Nominerad till Årets bästa svenska kriminalroman 2011!

Pakistan

Fullmånen är vit med skarpa kanter när 12-åriga Zubaida smyger ut i ökensanden. Hon vill få en skymt av de vackra jaktfalkarna som kommit till byn med ett schejkfölje för att jaga kragtrappfågel. Men innan hon hinner fram till falktältet blir hon tillfångatagen och inknuffad i jägarprinsens tält. På väg därifrån en stund senare blir hon upptäckt -- och i samma ögonblick har hennes familj förlorat sin heder.Dubai

På väg från en övernattning i öknen kommer mobilsamtalet till Ellen Elgs chaufför. Han är Zubaidas äldste bror och kallas nu omedelbart hem till Pakistan för att återupprätta familjens anseende. Ellen ser sin chaufför blekna, men är alltför upptagen av sina tankar på nattens dramatiska händelser för att reagera. Hon har sett en man bli torterad – och hon har bevis i sin filmkamera…

Ellen vet för mycket, tycker säkerhetspolisen. Kanske kan en kidnappning få henne att tystna?


Pojken i hiss 54

”Karin Alfredsson väver elegant ihop intrigen i en imponerande kombination av spänning och viktig samhällskritik. Alfredssons serie om Ellen Elg tar med läsarna på en välresearchad resa i kvinnoförtryck jorden runt och Pojken i hiss 54 är definitivt en av seriens bästa delar”

Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet

”I vågen av deckare som sköljer över Sverige sticker Karin Alfredssons böcker om läkaren Ellen Elg faktiskt ut. Alfredsson och Elg tar sig an kvinnoförtryck i världens alla länder. (Något som Karin Alfredsson för övrigt ägnar sig åt även i journalistprojektet www.causeofdeathwoman.com ) Pojken i hiss 54 är den femte i ordningen och utspelar sig i Saudiarabien och Pakistan. I förordet står: ”Allt viktigt i denna berättelse är sant. Alla likheter med verkligheten är fullkomligt avsiktliga” Och det är det som gör det hela så svårt att skaka av sig.”

Journalisten

”Jag älskar när författare verkligen vill något. Om det kombineras med en bra berättelse, alltså. Det klarar Karin Alfredsson galant i sin nya bok.”

Cecilia Gustavsson, Aftonbladet

”Alla likheter med verkligheten är fullkomligt avsiktliga.” Så står det på första sidan och denna deklaration gör inte boken mindre spännande och engagerande. Doktor Ellen Elgs man har fått ett arbete i Dubai och hon är medföljande. Där blir hon varse de slavliknande förhållanden utländska hembiträden lever under, överklassens arrogans och följderna av hederskulturen. Nominerad till årets bästa deckare:”

Ingalill Mosander, Aftonbladet

” Romanens styrka ligger i engagemanget och den vrede som författaren förmedlar om situationen för miljontals kvinnor över hela världen som dagligen utsätts för övergrepp och våld. Det är en ursinnig stridsskrift mot patriarkala strukturer och förtryck av kvinnor maskerad i spänningslitteraturens form med en effektiv berättartext. ”

Jan-Olov Carlsson, Bokcafé Pilgatan tipsar