En rysk gentleman

En rysk gentleman är den sjätte boken i serien om Ellen Elg.

Ellen Elg har bytt jobb. Efter att ha varit förlossningsläkare och stöttat kvinnor och barn vid livets början arbetar hon nu med hemsjukvård. Hennes patienter befinner sig ofta vid livets slut. Det är intressant men inte så spännande tycker Ellen, som kanske inte förstår vad som pågår i mexitegelvillan bakom tujahäcken.
När Ellen får erbjudandet att åka till Sankt Petersburg och föreläsa för kvinnliga läkare om mödrahälsovård, tackar hon ja. Att hon ska smyga in på turistvisum för att undgå myndigheternas kontroll gör inte resan mindre lockande. Äntligen ska hon få göra något av bestående värde igen.
I Sankt Petersburg finns Masjenka som, efter ett långt liv i samhällets utkant, utblottad och skamfylld, flytt till sin nya kärlek, läkaren och gentlemannen Oleg.
Men någonting är allvarligt fel.
Masjenka förstår så småningom att burar även kan byggas av rosor och champagne. Korruption och förljugen kvinnosyn leder till brutalt våld med oväntade konsekvenser, när Ellen och Masjenka möts i en källarlokal på Kirochnajagatan.

Romanserien om läkaren Ellen Elg skildrar utsatta kvinnors situation i världen, och vad ett starkt systerskap kan innebära.