Vad betyder preses?

26 April 2022

Jo, preses betyder "ordförande i akademi", och det är precis vad jag blivit.
I lördags valdes jag till ordförande i Svenska Deckarakademin, en 51-årig institution vars uppgift är att arbeta för deckargenrens utveckling och kvalitet. Ett hedersuppdrag.

Jag valdes in i Akademin för fem år sedan, men min första kontakt var när jag 2006 fick Akademins Debutantpris för min första roman om läkaren Ellen Elg, "80 grader från Varmvattnet", nu nyutgiven i pocket och förstås som ljudbok.

Svenska Deckarakademins viktigaste uppgift är att varje år belöna den bästa svenska kriminalromanen, den bästa till svenska översatta kriminalromanen och - när någon sådan finns - bästa debutant.

Ibland delar vi också ut andra priset, som Grand Master, ett pris till "författare eller annan person (till exempel kritiker eller redaktör) som under lång tid gjorde betydande, bestående och kvalitativt viktiga insatser för kriminallitteraturen i Sverige".

Vid årets vårmöte beslutade vi att tilldela Håkan Nesser just en sådan Grand Master. Motiveringen är:

"Håkan Nesser har i snart 30 år varit en kvalitetskonstant i den svenska kriminallitteraturen, vars gränser han vidgat i en rad romaner med mörk humor och oväntade miljöer".

När jag ringde honom för att berätta sa han att han var oerhört stolt och hedrad, främst över att vara en "kvalitetskonstant".

Följ oss gärna på www.deckarakademin.se