Allt viktigt är sant

”Allt viktigt är sant. Alla likheter med verkligheten är fullkomligt avsiktliga.”

Så inleder jag alla mina böcker. I slutet förklarar jag, mer i detalj, vad jag menar.

Visst är det sant att jag hittat på det mesta av intrigen, och att människorna som förekommer är produkter av min fantasi – men det mesta av handlingen har en verklighetsbakgrund.


 Barnmorskan Beautys dramatiska förlossning i startkapitlet av ”80 grader från Varmvattnet” har jag fått berättad för mig, av en alldeles riktig barfota-barnmorska. Hon bodde visserligen i Uganda och inte i Zambia, men hon försörjde sig som tegelbruksarbeterska, precis som Beauty.

I ”Kvinnorna på 10:e våningen” har de undangömda flickorna vid den svenska biståndsstoltheten, pappersbruket Bai Bang, funnits. Och de fick betalt i jäst och tvål.

I ”Klockan 21:37” uttryckte sig de högerkristna ”familjekämparna” på kongressen i Warszawaprecis som jag återgivit. Ordagrant. De publicerar nämligen sina tal på nätet så man kan kolla.

I min senaste Ellen-bok citerar jag kvinnofientliga inlägg som jag hämtat från svenska Flashback. Jag har bara bytt ut signaturerna. Åsikterna finns där, Tyvärr. Vladimir Putin är också korrekt citerad. Tyvärr. Och bedragaren som lurar Masjenka finns också på riktigt. Jag har läst hans (bedrägerifabriks) mejl och sett hans falska bilder.


 Verkligheten överträffar dikten, det är sant.