Böcker

Mina böcker om Ellen Elg handlar om kvinnoförtryck i världen. Som reporter har jag varit i många länder och upprörts över hur kvinnor och flickor – till och med flickfoster – betraktas som mindre värda. Hur kvinnors sexualitet skrämmer upp makthavare, kyrkor och vanligt folk så att man måste stympa, låsa in och gömma undan halva mänskligheten.


Jag vill berätta om detta så att du som läser mina böcker ska blir lika upprörd som jag är. Det bästa sättet tror jag är att berätta historier - spännande historier som jag hoppas ska engagera och vara svåra att lägga ifrån sig.

Mina huvudpersoner – läkaren Ellen Elg och de människor hon träffar – är påhittade, men alla historier har en verklighetsbakgrund. Jag gör noggrann research och allt för ofta är verkligheten värre än dikten. Mycket av det jag skriver om hade jag aldrig kunnat hitta på. Det är för brutalt, för upprörande och för orättvist.

Ändå är jag i grunden optimist. Jag tror att livet sakta blir bättre för världens kvinnor och flickor. Och jag är övertygad om att om vi alla lär oss mer om hur världen ser ut, och på olika sätt engagerar oss mot orättvisor och förtryck, kan det gå lite fortare.
Mina böcker är mina bidrag.


 

I augusti 2008 hade Karin fått författarförbundsstipendium och tillbringade två veckor i den legendariska radioreportern Ariane Wahlgrens hus i Atén. Provskrivande på Arianes skrivmaskin.