Kvinnorna på 10:e våningen

Det som den gamla cigarettförsäljerskan Lieu har sett, går inte att förklara bort. Kvinnan med sportbagen tar med sig nyfödda barn från sjukhuset och säljer dem till västerländska par. Det sker i parken intill Lieus kvadratmeterstora handelsplats på en Hanoi-trottoar. Lieu vet, för hon har spanat.


Det soldaten vet, går inte heller att förklara bort. Den svenske biståndsarbetaren Lasse Johansson har skadat flera unga flickor svårt. Sexuellt och svårt. Soldaten vet vad vissa män kan använda glödlampor och fjärrkontroller till.


Den svenska kvinnoläkaren Ellen arbetar på ett sjukhus i Hanoi och möter i sitt arbete regelbundet flickprostitution, sexuell misshandel och mycket unga mödrar, vars nyfödda spädbarn oförklarligt försvinner till destruktion. När Ellens vägar korsar Lieus och soldatens, förstår hon det som ingen velat tro...

”En ovanligt bra svensk deckare …”

Dagens Nyheter


”Vietnams kvinnor lever och lyser i denna utmärkta roman”
Kommunalarbetaren 


"En av årets bästa svenska deckare!"

Bibliotekstjänst


"Så skrämmande nära verkligheten att ingen kommer att vara tyst."

Aftonbladet


"Den här boken är skrämmande."

SOLO


"En angelägen bok i deckarform."

Sydsvenskan


"Till det fina med den här boken hör den medvetna strävan att varken heroisera eller demonisera."

Blekinge Läns Tidning


”Med närvaro och skärpa skildrar Alfredsson Vietnams kvinnoöden. Skickligt väver hon samman stycken av västerlänningars syn på Vietnam, sjudande gatuliv, klibbig värme och vietnamesiska seder och bruk, med rösterna från några vietnamesiska kvinnor.”
Dalarnas Tidning

 


 När det regnar i Hanoi regnar det ordentligt. Och man åker nästan alltid moppe.
Avskräckande bilder som visar skador efter trafikolyckor, utanför sjukhusentrén.
"Nere på gatan har Lieu precis bestämt sig för att packa ihop när hon hör skriket. Hon hinner inte vrida på huvudet förrän kroppen med en märkvärdigt ihålig duns slår i gatan framför henne."